Ορέστης Πυλαρινός

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΟ ΙΕΡΟ ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΣΕΛΗΝΙΑΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Το ημερολογιο ενημερωνεται καθημερινα μεχρι την ολοκληρωση του. Εδω εχετε τη δυνατοτητα να ενημερωνεστε για τις εορτες, τα ηθη και τα εθιμα των προγονων μας καθημερινα, για την καθε μια ημερα ξεχωριστα. Το παρον εργο επιμελειται ο Ορεστης Πυλαρινος. Ο Ορέστης Πυλαρινός γεννήθηκε το 1968. Σπούδασε Μαθηματικά. Mathematical Logic Number Theory στο UCLA Mathematics University και κατέχει PhD in  Classical Literature, Harvard University. Εργάζεται ως εκπαιδευτικός στην πόλη των Αθηνών από το 2013.

Μια τελετη, σε μια εορτη Ελληνων γινεται για τους θεους και την μνημηϊα ημέρα σε αυτην την εορτή, καλουμε τους θεους να παρευρεθουν μαζι μας, να ευφρανθουν απο τα εδεσματα και τις προσφορες, τις σπονδες του οίνου, το μερισμα του κοπου της εργασιας μας απο τον χρονο που περασε, τους προσφερουμε και μοιραζομαστε μεταξυ μας μεριδες ισες, ζητουμε απο τους θεους την Χαρη τους, την Προστασια τους, την Γονιμότητα, την Ευνοια , την Υγεια, την Ασφαλεια, και ανταποδιδουμε με Ευσεβεια…χαιρομαστε στην εορτή επειδη οι θεοί στην εορτή,προς τιμην των οποιων, θα χαρουν, θα ανταποδωσουν και θα παρευρεθουν μαζι μας….
ο θεμελιος λιθος των πατριων τελετων ειναι η ιδια η γη, η πατριδα των θεων και η δικη μας, χωρις αυτην καμμια τελετη δεν γινεται αποδεκτη απο τους θεους.
Χθονιοι και Ουρανιοι ονομαζονται οι θεοι , στους πρωτους αποδιδουμε με γυμνα ποδια στην γη, στους δευτερους τους επικαλουμαστε κοιταζοντας ψηλα στον ουρανο, την κνισα και το θυμιαμα, να προσφερεται σε αυτους.
Μαζι στην ζωη μας, θα πορευθουν ολες οι δευτερευουσες θεοτητες και Μνημες των Ηρωων που θα εμπνευσουν και θα γεννησουν τους Ελληνες που θα ερθουν..
οι εορτες Ελληνων δεν τελουνται σε διαμερισματα και ταβερνες.

Εορτές, Ιερουργία, Ιεροπραξία, Ήθη, Έθιμα, Επιγραφές, Ακριβείς Χρονολογήσεις, Ιστορικές ημέρες, Σχόλια, Καθημερινός οδηγός της λατρευτικής παράδοσης κατά τα Πάτρια των Ελλήνων.

Ι. ΠΡΟΛΟΓΟΣ

Η ΕΠΙΝΟΗΣΗ και η πρώϊμη χρήση ημερολογίων, στην προγονική ελληνική κοινωνία, είναι μια προσπάθεια να συστηματοποιηθούν και να ρυθμιστούν οι εορτασμοί των θρησκευτικών εορτών μέσα στην πόλη – κράτος. Τα ημερολόγια, τα οποία διέφεραν από την μία πόλη-κράτος στην άλλη, είναι θρησκευτικοί θεσμοί. Αυτά τα ημερολόγια είναι επιτακτικά σε αυτά που διακηρύττουν στις συγκεκριμένες θρησκευτικές εορτές και θυσίες που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο σε συγκεκριμένες ημέρες και συγκεκριμένους μήνες. Ο αρχικός σκοπός αυτών των ημερολογίων αποτυπώνεται στα σωζόμενα αποσπασμάτια των ιερών ημερολογίων της πολιτείας της Αθήνας και των δήμων της. Αλλά αυτά τα ημερολόγια, παρείχαν, επίσης, ένα βολικό πλαίσιο από το οποίο κάποιος θα μπορούσε να καταγράψει πολιτικές δραστηριότητες όπως συνελεύσεις και οικονομικές συναλλαγές.
Και έτσι στην αρχαιότητα οι Έλληνες χρησιμοποιούν τα ημερολόγια τους και για τα δύο, και για ιερούς αλλά και για πολιτικούς σκοπούς, για να καταγράψουν συγκεκριμένες ημερομηνίες πολιτικών δραστηριοτήτων. Το ενδιαφέρον μου στην Ελληνική Θρησκεία, στις Αθηναϊκές λατρείες και τις θρησκευτικές εορτές, ήταν αυτό που με οδήγησε στη μελέτη του Ιερού Αθηναϊκου Σεληνιακού ημερολογίου.