Τετάρτη Μεσούντος Ποσειδεώνος

Ποσίδεια, Δήλος, Ιερή Ποσειδώνος Ασφάλειου, Ορθωσίου, Θεμελιούχου

Δεκάς Β

14. Δεκάτη τετάρτη ημέρα της σελήνης
ΑΠΟ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΔΥΣΗ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ

Ποσειδεώνος ΙΔ΄ (14η)
ΑΤΤΙΚΟΣ ΜΗΝ 6ος

Δεκαήμερο Β΄, το Μέσο
ΙΔ΄. Η δεκάτη τετάρτη, τετράς μεσούντος, τεσσαρεκαιδεκάτη, τετάρτη επί δέκα, τετάρτη επί δεκάτη.

Γεγονότα

  • ΠΟΣΙΔΕΙΑ
  • ΣΤΗΝ ΙΕΡΗ ΝΗΣΟ ΔΗΛΟ
  • ΠΟΣΕΙΔΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΟΣ
  • ΠΟΣΕΙΔΩΝ ΟΡΘΩΣΙΟΣ
  • ΠΟΣΕΙΔΩΝ ΘΕΜΕΛΙΟΥΧΟΣ
  • ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΕΙΠΝΑ
  • ΙΕΡΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ 
  • ΘΥΣΙΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
  • ΑΓΩΝΕΣ ΠΥΓΜΗΣ

Αναφορές Πηγές για την ημέρα

Σήμερα καταγράφονται τα Ποσίδεια στην ιερά νήσο Δήλο.
Οι γνώσεις μας για τα Ποσίδεια των Ιώνων στην ιερά νήσο Δήλο, προέρχονται απο τις επιγραφές (IG XI,2 203, 204) όπου εκεί οι δαπάνες της εορτής είναι χαραγμένες χρόνο με το χρόνο, για το μήνα Ποσειδεώνα, στις επιγραφές της περιόδου της ανεξαρτησίας, -314, -166.
Τα έξοδα αφορούν την θυσία ενός βοδιού, τις θυσίες κριών χοίρων και άλλων ζώων, σε ένα δημόσιο συμπόσιο, όπου συμμετείχαν περίπου 1.500 άτομα.
Η εορτή που πραγματοποιήθηκε στην υπόστυλη αίθουσα, περιείχε ένα διαγωνισμό κάποιου είδους, με μικρά νομισματικά βραβεία. Το ποσό που δαπανόνταν κάθε χρόνο ήταν 600 δραχμές, γεγονός που καθιστά την εορτή βαρυσήμαντη. Τα ζώα προς θυσία μας θυμίζουν αυτά του Μαραθώνος, το συμπόσιο και ο διαγωνισμός αυτά της Ελευσίνος.
Οι τίτλοι του θεού Ποσειδώνος σε αυτή την εορτή είναι ο Ασφάλιος και ο Ορθώσιος, που είναι οι προστάτες του σεισμού , το πρώτο και το δεύτερο, με την έννοια του «Σταθερός», είναι πολύ κοινά, αναφέρονται στο θεό που βρίσκεται κάτω από τη γη και προστατεύει από τους σεισμούς.


Κατά το έτος -246. μια ειδική θυσία ανακηρύσσεται, στο μήνα Ποσειδεώνα για τον Ποσειδώνα Θεμελιούχο (Ι Δήλος 290.116).

Ο ΑΣΦΑΛΙΟΣ ΠΟΣΕΙΔΩΝ

Ο Ασφαλειος, η, Ασφαλιος Ποσειδων, όπως και να το γραψουμε ειναι σωστο. Ειναι ο θεος που τιμουμε σημερα στα Ποσιδεια , μαζι με τον Ορθωσιο και τον Θεμελιουχο.

Εκτός από τις ιωνικές κοινότητες τον Ασφάλειο Ποσειδώνα τον λατρεύουν και στην Λακωνία και ιδιαιτέρα στην Σπαρτή οπού στην Αγορά υπάρχει το ιερό του θεού. Το προσωνύμιο αυτό συνοδεύει τον θεό τονίζοντας την ιδιότητα εκείνη, σύμφωνα με την όποια φυλάει κάποιον με ασφάλεια.
Ο θεός Ασφάλιος Ποσειδών εξασφαλίζει την ακεραιότητα στον άνθρωπο, προστατεύει τον λατρευτή του και την οικογένεια του , γενικότερα προστατεύει τον οίκο του ώστε να είναι ασφαλής.
Ο Ασφαλιος Ποσειδών είναι χθόνιος θεός στην πρώιμη λατρεία του, μεταγενέστερα εξελίχτηκε σε θεότητα που προσφέρει προστασία και ασφάλεια στην Υγειά του λατρευτή.
Η πάτρια παράδοση που μιλά για την λατρεία του Ποσειδώνα στο Ταιναρο τον ονομάζει και Ασφάλειο , ταυτίζοντας τον και με τον χθόνιο θεό.
Ο χθόνιος Ασφάλειος , κατά την πάτρια παράδοση, είναι ο θεός που στηρίζει με ασφάλεια τα θεμέλια της γης , έτσι γίνεται και Θεμελιούχος.
Ο Πλούταρχος παρατηρεί στην λατρεία του, ότι η επωνυμία αύτη σημαίνει Σταθερός και Ορθός, τον λατρεύουν δηλαδή, αφού έχει προηγηθεί η καταστρεπτική δύναμη του Γαιοσείστη Ποσειδώνα, αυτός τραντάζει και σείει την Γη , ο Σεισίχθων Ποσειδών, ο θεός που κάνει το έδαφος να τρέμει.
Τον τιμούν εξευμενιστικά αποκαλώντας τον Ασφάλειο, Σταθερό, Ορθώσιο, Θεμελιούχο, προκειμένου να εξασφαλιστεί η προστασία του, τόσο για την σταθερότητα της γης όσο και των οικιών .
Με το προσωνύμιο Ασφάλειος λατρεύεται ο Ποσειδών και ως θεός της θάλασσας, με την έννοια ότι προστατεύει από φοβερούς και απρόβλεπτους κινδύνους τους ανθρώπους που ταξιδεύουν στους απέραντους και μαγικούς της δρόμους.