Ογδόη Ισταμένου Βοηδρομιώνος

Ιερή Ποσειδώνος, Θησέως

Δεκάς Α

8. Ογδόη ημέρα της σελήνης
ΑΠΟ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΔΥΣΗ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ

Βοηδρομιώνος Η΄ (8η)
ΑΤΤΙΚΟΣ ΜΗΝ 3ος

Δεκαήμερο Α΄, το Ιστάμενο
Η΄. Η ὀγδόη, ὀγδόη ἱσταμένου

Γεγονότα

  • ΠΟΣΕΙΔΩΝΟΣ
  • ΗΡΩΟΣ ΘΗΣΕΩΣ

Αναφορές Πηγές για την ημέρα

Στη σημερινή ημέρα τελείται η καθιερωμένη εορτή προς τιμήν του Ποσειδώνος και του ήρωος Θησέως.
Ο Πρόκλος σχολιάζοντας τον Ησίοδο μας βεβαιώνει ότι η ογδόη ήταν ιερή για τον Ποσειδώνα:
― την ογδόην του μηνός Ποσειδώνος ιεράν.
ΠΡΟΚΛΟΣ ΣΧΟΛΙΑ ΗΣΙΟΔΟΥ ΕΡΓΑ ΗΜΕΡΑΙ 770
« δικαιολογημένα επαινεί την ογδόη και την ενάτη ως τελεσφόρες, γι αυτό τίθενται επικεφαλής των ανθρώπινων πράξεων.
Γιατί η πρώτη έλαβε όλες τις διαστάσεις καθώς είναι ο κύβος της δυάδας και η πρώτη που πραγματοποίησε την τριπλή πρόοδο· η δεύτερη έλαβε πρώτη τη μορφή του τετραγώνου από περιττό αριθμό, καθώς τη γέννησε η τριάδα.
Γι αυτό και επιφέρουν την ολοκλήρωση σε όσα γίνονται κατά τη διάρκεια τους, η πρώτη επειδή έλαβε την πληρότητα των διαστάσεων, και η άλλη επειδή γεννήθηκε από τέλειο αριθμό»
ΠΡΟΚΛΟΣ , ΣΧΟΛΙΑ Σε ΗΣΙΟΔΟ ΕΡΓΑ Και ΗΜΕΡΕΣ 772-773
Ο Πλούταρχος καταγράφει ότι οι Αθηναίοι τιμούσαν τον Ποσειδώνα αυτήν την ημέρα για όλους τους μήνες , το οποίο επιβεβαιώνεται, κατά ένα μέρος, και από μια αττική επιγραφή ιδιωτικού θυσιολογίου μηνός Ποσειδεώνος, που χρονολογείται ανάμεσα στην 220η με την 240η Ολυμπιάδα (+1ος περίπου αιών) :
― και γαρ Ποσειδώνα ταις ογδόαις [οι Αθηναίοι] τιμώσιν. ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΣ ΘΗΣΕΥΣ 36
― Ποσειδεώνος η’ἱσταμένου πόπανον χοινικιαίον δωδεκόνφαλον καθήμενον Ποσιδώνι χαμαιζήλω νηφάλιον IG II2 1367 16-18
Αρκετές πηγές καθιερώνουν ότι ο γυιός του Ποσειδώνος, ο Θησεύς επίσης λάμβανε τιμές από τους Αθηναίους αυτή την ημέρα για όλους τους μήνες. Εδώ πρέπει να σημειωθεί ο Αιγέας ο πραγματικός πατέρας του Θησέως, από την αρχαιότητα εθεωρείτο υπόσταση κατά μια έννοια του Ποσειδώνος . Κατά το μύθο ο Αιγέας, δεν είχε παιδιά και έκανε με τη βοήθεια της Μήδειας έναν γυιό, το Θησέα. Μητέρα του Θησέα ήταν η Αίθρα. Ο Θησέας ήταν και γυιός του Ποσειδώνα, που πλαγίασε την ίδια νύχτα με την Αίθρα, όπως και ο Αιγέας. Ο Θησέας μεγάλωσε, κι αφού απέδειξε τη βασιλική του καταγωγή και τη θεϊκή του δύναμη, με τον τρόπο που οι μύθοι περιγράφουν, πήρε το θρόνο του Αιγέα, όταν αυτός αυτοκτόνησε νομίζοντας πως ο γυιός του σκοτώθηκε από το Μινώταυρο, έτσι ο Θησέας γυιός του Ποσειδώνος :
―Θυσίαν δε [οι Αθηναίοι] ποιούσιν αυτώ [Θησεί] την μεγίστην ογδόη Πυανεψιώνος, εν ή μετά των ηϊθέων εκ Κρήτης επανήλθεν. ου μην αλλά και ταις άλλαις ογδόαις τιμώσιν αυτόν, ή διά το πρώτον εκ Τροιζήνος αφικέσθαι τη ογδόη του Εκατομβαιώνος, ως ιστόρηκε Διόδωρος ο περιηγητής.
ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΣ ΘΗΣΕΥΣ 36
―Ταίς ογδόαις τα Θησεία ήγον, και ανείτο η ογδόη πάσα τω Θησεί. ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗΣ ΣΧΟΛΙΑ ΠΛΟΥΤΟΥ 627
― έξω των εορτών ιεραί τινές του μηνός ημέραι νομίζονται Αθήνησι θεοίς τισίν, οίον νουμηνίαν και εβδόμη Απολλωνι τετράς Ερμή και ογδόη Θησεί. ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗΣ ΣΧΟΛΙΑ ΠΛΟΥΤΟΥ 1126
Η θυσία στον Θησέα ονομαζόταν :
― ογδοαίον : θυσία παρά Αθηναίοις τελούμενη Θησεί.
ΗΣΥΧΙΟΣ
Οι αποδείξεις καθιερώνουν λοιπόν ότι αυτή η ημέρα είναι ιερή για τον Ποσειδώνα και τον γυιό του, τον Θησέα. Ο Ποσειδών και ο Θησέας όμως δεν κατέχουν την ογδόη ημέρα κατά αποκλειστικότητα ιερή για αυτούς διότι είδαμε ότι η ογδόη Ελαφηβολιώνος είναι αφιερωμένη και στον Ασκληπιό ο οποίος λάμβανε μια θυσία προς τιμήν του από τους Αθηναίους, επίσης στο θυσιολόγιο της Μεγάλης Δημαρχίας της Ερχιάς, την ογδόη Γαμηλιώνος αποδίδονται θυσίες προς τιμήν του Απόλλωνος Αποτρόπαιου, Απόλλωνος Νυμφηγέτου και των Νυμφών:
― Έτι δε τοις θεοίς απεικάζων ως Απόλλωνα μεν την μονάδα ούσαν, Άρτεμιν δε την δύαδα, την δε εξάδα γάμον και Αφροδίτην, την δε εβδομάδα και Καιρόν και Αθηνάν, Ασφάλιον δε Ποσειδώνα την ογδοάδα, και την δεκάδα παντέλειαν. ΣΤΟΒΑΙΟΣ ΠΕΡΙ ΠΥΘΑΓΟΡΟΥ, ΕΚΛΟΓΑΙ ΦΥΣΙΚΑΙ 1.20.210 ΑΝΩΝ.