ΆΓΡΑΙ ή ΆΓΡΑ (Παγκράτι)

Δημήτηρ δε προς τον καθαρμόν τον Κενταυρων φόνον τα μικρά μυστήρια συνεστήσατο, τον Ηρακλέα τιμώσα.

Ο Διόδωρος ο Σικελιώτης γράφει (6 14,3), ότι τα Μικρά Μυστήρια ( Τα Άγραια), τα καθιέρωσε η Δήμητρα προς τιμήν του Ηρακλή για να τον καθάρει απο τον φονο των Κενταύρων…

Ο συνοικισμός Άγραι εξετείνετο δεξιά του Ιλισού και πέραν προς τον Υμηττο, σημερινή τοποθεσία από το Παναθηναϊκό Στάδιο εως και την Καισαριανή, όλος αυτός ο υπαίθριος τόπος ονομαζεται Άγραι , δηλαδή Αγροί, Άγραι και Άγρα,γράφουν τα λεξικα , πεδιον της Αττικής.
Μέσα σε αυτό το πεδίο βρισκόταν η Κάτω και η Άνω Αγραύλη, γυρω από το σημερινό Παγκράτι, ή η Αργαυλή, δηλαδή η αγροτική αυλή, και το ρημα αγραυλώ σημαίνει διέρχομαι τις ημέρες μου (ζω) στους αγρούς, όπως ο βοσκός, ο χωρικός, ο κυνηγός.
Άγρα ονομάζεται και το κυνηγι, το θηρεύειν, Η Άγρα ή Άγραι είναι ο τοπος του κυνηγιού για τους προγόνους μας στην κλασσική Αττική.

Η Αγραύλη ή Αγρυλή ή Αγροίλη, ανήκει στη Ερεχθηϊδα φυλή, εδώ έγινε και το κυνήγι της κόρης της Δήμητρος , από τον θεό του Άδου, Πλουτωνα, την οποία τελικά άρπαξε παίζουσα «εν Άγραις» Για αυτό και τα πλείστα ιερά της Δήμητρος και κόρης , καθως και της Αρτέμιδος η εν Άγραις.
Τα Μικρά Μυστηρια ετελουνται κάθε χρόνο στις πηγες του Ιλισού που διαρρέουν την Άγρα

Στο σημερινό Παγκράτι, που η ονομασία του είναι αρχαιοτάτη, υπήρχε ιερό στον Παγκράτη Ηρακλή, και που έφερε στο φως η Αρχαιολογική σκαπάνη το 1952, στο ιερό του Ηρακλή βρέθηκαν αναθηματα με «Τω Παγκράτει» και «Τω Παγκράτει Ηρακλή», ο Ηρακλής ελατρεύετο και ως Καλλίνικος και Αλεξίκακος στην περιοχή αυτή.

Αφήστε μια απάντηση