ΗΡΩΟΛΑΤΡΕΙΑ:  Ο ήρως Ορέστης

ΗΡΩΟΛΑΤΡΕΙΑ: Ο ήρως Ορέστης

Μήν Ανθεστηριών

Λ α τ ρ ε ί α·  Αττική·  ο Ορέστης  συνδέεται αιτιολογικά με την ιεροτελεστία των Χόων στα Ανθεστήρια  καθώς και με τη λατρεία της  Αρτέμιδος Ταυροπόλου στις Αλαί  αι Αραφηνίδες, δήμος ανάμεσα στον Μαραθώνα και την Βραυρώνα, η ευρύτερη περιοχή της Ραφήνας και της Αρτέμιδας.

Μ ύ θ ο ς· Ο Ορέστης είχε επιστρέψει από την Αθήνα όταν σκότωσε τον Αιγίστο, (Ομ. Οδ. 3.306-8)·  αυτό το περιστατικό του φόνου είχε μπερδέψει τους αρχαίους σχολιαστές.  Συνήθως,  αναφέρεται και είναι  γνωστή  η δίκη του Ορέστη για τη δολοφονία της Κλυταιμνήστρας που διεξήχθη στην Αθήνα, (Aριστ. Ευμ., Ελλάνικος  θρ.  323a. 22), κ.λπ· η δίκη  ήταν μια από τις τυπικές μυθικές δίκες  του Αρείου Πάγου.  Λόγω  του πιθανού  μιάσματος του Ορέστη  ο Δημοφών (ή ο Πανδίων, Σχ. Aριστ. Αχαρν. 961, Ιπ. 95,  ή οι γιοι του Δημοφώντος , Πλουτ. Ηθ. 643A), αποφάσισαν στην εορτή του Διονύσου Ληναίου  ότι κάθε συμμετέχων θα πρέπει να έχει το δικό του Χου με το κρασί του, ιδρύοντας  έτσι τον ειδικό χαρακτήρα  στην ημέρα  των Χόων στα Ανθεστήρια, (Φανόδημος, θρ. 325. 11, Παρ. Α 25·  βλέπε Ευριπίδη Ιφιγένεια εν Ταύροις  942/60, Καλλίμ. θρ. 178).  

 Μετά το ταξίδι του στη χώρα των Ταύρων και την επιστροφή του με την Ιφιγένεια  ίδρυσε τον ναό της Αρτέμιδος Ταυροπόλου στις Αλαί  αι Αραφηνίδες, και καθιέρωσε την λατρεία σε αυτόν τον δήμο.  (Ευριπίδης Ιφιγένεια εν Ταύροις  1446-61).

Στην ιστορική περίοδο, όταν με το ιερό της Βραυρώνας ταυτίστηκε η Αρτέμιδα τότε η παλιά (Ιφιγένεια), η τοπική θεά των τοκετών  στις Αλαί αι Αραφηνίδες,  ταυτίστηκε με την ηρωϊδα Ιφιγένεια και δημιουργήθηκε η παράδοση πως αυτή επέστρεψε με τον Ορέστη από την Ταυρική και έγινε ιέρεια της Αρτέμιδος Βραυρωνίας που είχε γίνει Γενέθλια θεά και Κουροτρόφος.

Στα μεταγενέστερα ιστορικά χρόνια υπήρξε Τέμενος, και τάφος της Ιφιγένειας. Το θαυματουργό ξόανο που η Ιφιγένεια και ο Ορέστης έφερε από την χώρα των Ταύρων φυλασσόταν σε γειτονικό ιερό της Αρτέμιδος που βρέθηκε σε παραλιακή θέση νότια της Ραφήνας. Στην θέση αυτή στην αρχαιότητα υπήρξε ο συνοικισμός των Αραφηνιδών Αλών και εκεί η Αρτεμις λατρεύεται ως «Ταυροπόλος». Με την πόλη των Αθηναίων δεν συνδέθηκε η Ταυροπόλος αλλά η Βραυρωνία Αρτέμιδα. Η τοπικές θεές Ιφιγένεια και  Ταυροπόλος Αρτέμιδα εορτάζονται  τον μήνα Μουνιχιώνα.