Η ΘΕΑ ΑΡΤΕΜΙΣ, Η ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΘΕΑΣ, Η ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑ, ΤΑ ΙΕΡΑ, ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ , Η ΜΗΤΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Η ΑΓΝΟΤΗΤΑ

Η ΘΕΑ ΑΡΤΕΜΙΣ, Η ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΘΕΑΣ, Η ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑ, ΤΑ ΙΕΡΑ, ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ , Η ΜΗΤΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Η ΑΓΝΟΤΗΤΑ

Το όνομα της Αρτέμιδος για πολλούς δεν ετυμολογείται. Υπάρχει μια ακραία εκδοχή που την συνδέει με το ρήμα «αρταμέω» που σημαίνει κατακόπτω, το οποίο σε καμμία περίπτωση δεν καλύπτει την πολυσύνθετη προσωπικότητα της θεάς αλλά ούτε και αντιστοιχεί στους τόπους λατρείας της.

Το όνομα της θεάς προέρχεται από το επίθετο «αρτεμής» το οποίο είναι παράγωγο του ρήματος «αρτεμέω» που σημαίνει υγιής, σώος , άρτιος, αρτιμελής αβλαβής, αγνός, ακέραιος και επομένως υπαινίσσεται την ακεραιότητα του χαρακτήρα της. Ο Πλάτων προσθέτει ότι ονομάστηκε έτσι επειδή την αποκαλούν « αρετής ίστορα» ή την χαρακτηρίζουν έτσι, ως τον «άροτρον μισησάτης», δηλαδή ο άροτρος είναι το όργωμα και μεταφορικά η σπορά του άνδρα και της γυναίκας, ―που σημαίνει ότι η Άρτεμις είναι αυτή που εναντιώνεται στην γονιμότητα που προέρχεται από τα δύο φύλα για να παραμείνει ακέραια η αγνότητα της.

Είναι η κόρη της Λητούς και του Διός και γεννιέται στην Δήλο μαζί με τον αδελφό της Απόλλωνα. Είναι ενδεδυμένη πάντοτε σεμνά και έχει την φαρέτρα της στον ώμο με τα αλάνθαστα βέλη και το τόξο της. Περιφέρεται στα δάση και στα βουνά θηρεύουσα. Πιο παλιά εθεωρείτο ως η δέσποινα των άγριων θηρίων , η πότνια θηρών δηλαδή, και γι αυτό απεικονίζεται και με την μορφή ζώων. Τα σύμβολα της Αρτέμιδος είναι το τόξο, η ελαφίνα , η ημισέληνος, η κατσίκα, ο πετεινός, η μέλισσα, η αρκούδα, ο λέων, ο πάνθηρ, ο όφις, η δάφνη, η μυρτιά, το κυπαρίσσι, η ελιά , ο Φοίνιξ, η φαρέτρα, το άροτρο, και ο διπλος πέλεκυς η Λάβρυς.

Οι κυνηγοί της αφιερώνουν τους νεογέννητους λαγούς με να τους προστατεύουν και όχι να τους θηρεύουν γράφει ο Ξενοφών, (Κυν. 5.14) δείχνοντας έτσι τον σεβασμό τους στη θεά και στην φύση αφού η θεά αποτρέπει τον αφανισμό των λαγών.
Η Άρτεμις προστατεύει τα παιδιά και την μητρότητα, τον νόμο της φύσης στο κυνήγι και την αγνότητα.. Συνοδεύεται από τις Νύμφες και τις Χάριτες. Δεσμεύει τις φίλες και συντρόφους της με όρκο στο κυνήγι πως δεν θα προσβάλλουν την τιμή τους και θα παραμείνουν αγνές.

Όσες καταπάτησαν τον όρκο τις τιμώρησε η θεά με τα βέλη της. Για αυτό πολλές φορές σκορπίζοντας τα βέλη της σε αντρες και γυναίκες , θεωρείται λανθασμένα ως θεά θανάτου.
Μ ε τον ίδιο τρόπο αντιμετώπισε η θεά όσους επιβουλεύθηκαν την δική της αγνότητα.
Η Άρτεμις είναι αυστηρή με εκείνους που αμελούν τα λατρευτικά καθήκοντα τους απέναντί της.
Προστατεύει ξεχωριστά τους αγνούς νέους.

Αφήστε μια απάντηση