ΤΑ ΥΠΕΡΒΕΡΕΤΑΙΑ, Η ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ ΚΑΙ Ο ΖΕΥΣ ΥΠΕΡΒΕΡΕΤΑΙΟΣ

ΤΑ ΥΠΕΡΒΕΡΕΤΑΙΑ, Η ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ ΚΑΙ Ο ΖΕΥΣ ΥΠΕΡΒΕΡΕΤΑΙΟΣ

Ο μην Υπερβερεταίος παίρνει την ονομασία του από ένα προσωνύμιο του Διός, του Υπερβερέτα, και προς τιμήν του οι Μακεδόνες τελούν τα Υπερβερεταία. Με τον μήνα Υπερβερεταίο κλείνει το έτος των Μακεδόνων καθώς είναι ο τελευταίος του μακεδονικού ημερολογίου. Το προσωνύμιο και η λατρεία του Διός Υπερβερέτα εντοπίζονται στην πόλη που ίδρυσε ο Φίλιππος ο Ε’ το -183 προς τιμήν του υιού του Περσέα,, την Περσηϊδα. Σήμερα η Περσηϊς βρίσκεται στα Σκόπια με την ονομασία Ντεβρέστε στην ευρύτερη περιοχή της Δευριόπου [Τίτ. Λίβιος 39] καθώς και την πόλη Σωχό στην Θεσσαλονίκη όπου εκεί βρέθηκαν αναθήματα αγαλματίδια του Διός Υπερβερέτα. Σε αυτά τα αναθήματα ο Ζεύς παριστάνεται όρθιος ιματιοφόρος με το δεξί χέρι προτεταμένο και το αριστερό καλυμμένο από το ιμάτιο. Στα πόδια του Διός διακρίνεται ένας αετός που έχει ανοιχτά τα φτερά του και κοιτα προς τα αριστερά. Άλλο αγαλμάτιο από το Σωχό παριστάνει έναν αετό που έχει πάνω στην ράχη του τον Θεό Δία καθιστό (Εικ.). Ο Ζευς Υπερβερέτας παριστάνεται, σε πολλά αγαλματίδια, με ιμάτιο αφήνοντας στήθος και δεξιό ώμο ακαλυπτα. Το αναθήματα βρέθηκαν το 1991 στον Σωχό και σήμερα φυλάσσονται στο Μουσείο Θεσσαλονίκης. Η λατρεία του Υπερβερέτα Διός μαρτυρείται και στην Θεσσαλία από επιγραφές που βρέθηκαν στο Συκύριον της Πελασγιώτιδας
IG IX,2 1057
Διὶ Φερφερέτα Ἀρισ-
τοκράτης Μελίννου
Ἀρχίας
Εδώ στην τοπική διάλεκτο ο θεός καλείται Φερφερέτας, Περιφερέτας και Περφερέτας.
Η ΛΑΤΡΕΙΑ
Αυτή είναι η λατρεία του Διός που ελέγχει τον καιρό, του Νεφεληγερέτα σε άλλες περιοχές της Ελλάδος , του Υψιφενούς, του Υπερφερόντος, του Ορσινεφούς, του θεού δηλαδή που δημιουργεί τα νέφη , του θεού που «μεταφέρεται» στα ύψη από τον αετό για την δημιουργία των νεφών από τις κορυφές των βουνών . Ο Ζευς Υπερβερεταίος λατρεύεται στις κορυφές των ορέων.

ΟΙ ΕΟΡΤΕΣ ΥΠΕΡΒΕΡΕΤΑΙΑ
Τα Υπερβερεταία εορτάζονται στα μέσα του γ΄ δεκαημέρου (25η) του ομώνυμου μηνός , τότε που ο καιρός και η ατμόσφαιρα σκοτεινιάζει λόγω των νεφών που μαζεύει ο Ζεύς, τότε σχηματίζονται τα πρώτα πυκνά σύννεφα και αυτά θα φέρουν τις πρώτες καταιγίδες με τους καταρρακτώδεις υετούς που είναι αναγκαίοι στην γή που καλλιεργούν οι Μακεδόνες. Η εορτές των Υπερβερετέων έχουν γεωργικό γονομικό χαρακτήρα καθώς μετά τον Υπερβερεταίο μήνα ακολουθεί ο μήνας Δίος , ο πρώτος μήνας στο ημερολόγιο για τους Μακεδόνες όπου εκεί αρχίζει η λατρεία του Διός Υψίστου , που θεού που στέλνει τους υετούς από τα ύψη του Υπερβερέτα για να αρχίσει η σπορά. Ο Υπερβερεταίος μήνας δεν καταγράφεται σε άλλο ελληνικό ημερολόγιο πριν από των Μακεδόνων, έτσι αυτή η λατρεία είναι καθαρά μακεδονική όπως και η λατρεία του Διός Υψίστου που διαδόθηκαν αργότερα στην Θεσσαλία και σε άλλα μέρη αποκλειστικά από τους Μακεδόνες.

Αφήστε μια απάντηση