ΣΤΟΝ ΠΟΤΑΜΟ ΔΥΡΑ ΣΤΗΝ ΟΙΤΗ (ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟ)

ΣΤΟΝ ΠΟΤΑΜΟ ΔΥΡΑ ΣΤΗΝ ΟΙΤΗ (ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟ)

Στην θέση αυτή της Οίτης ο Ηρακλής αποφάσισε να τελειώσει την ζωή του, μη υποφέροντας το μαρτύριο στο οποίο τον υπέβαλε η σκληρή Δηιάνειρα, φορώντας του τον ποτισμένο με το αίμα του Κενταύρου Νέσσου, χιτώνα. Ο δηλητηριασμένος χιτώνας του ξέσκισε και του κατάκαιγε τις σάρκες. Μάζεψε λοιπόν ξύλα και παρακάλεσε τον αγαπημένο τους φίλο Φιλοκτήτη να ανάψει την φωτιά. Ο Φιλοκτήτης άναψε την φωτιά και ο ημίθεος αφού δώρισε στον φίλο του το τόξο με τα δηλητηριώδη βέλη του, τυλίχτηκε στις φλόγες.
Στην μυθολογία ο ποταμός Δύρας (Γοργοπόταμος) ανέβλυζε για να δώσει βοήθεια στον Ηρακλή που καιγόταν.
ΗΡΟΔΟΤΟΥ, Ζ’, 198
― …άλλος ποταμός τω όνομα κέεται Δύρας, τον βοηθέοντα τω Ηρακλεί καιομένω λόγος εστί αναφανήναι.
Ο Ηρόδοτος μας πληροφορεί ότι σε απόσταση 20 περίπου Σταδίων ( 3,5 χιλιόμετρα ) έρεεν ο ποταμός ονομαζόμενος ΔΥΡΑΣ ο οποίος εχύνετο απ’ ευθείας εις την Μήλιδος Θάλασσαν ( Μαλιακός Κόλπος).
Ο Δίας μη αντέχοντας να βλέπει τον γιο του να υποφέρει τον τύλιξε στα σύννεφα και τον ανέβασε στον Όλυμπο, όπου ο Ηρακλής παντρεύτηκε την όμορφη Ήβη την θεά της Νιότης.

ΤΟ ΙΕΡΟ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΕΟΥΣ ΣΤΗΝ ΟΙΤΗ
Η Οίτη, γνωστή και ως βουνό του Ηρακλή, έχει μια ιδιαίτερη σχέση με τον μυθικό ήρωα. Σε ένα μικρό ύψωμα, στην είσοδο του οροπεδίου της Καταβόθρας, σώζονται τα ερείπια αρχαίου ναού που είχε φτιαχτεί προς τιμή του.
Σύμφωνα με την μυθολογία, εκεί στήθηκε η Πυρά, όπου κάηκε ο Ηρακλής για να απαλλαγεί από τους αφόρητους πόνους του δηλητηριασμένου χιτώνα που του έδωσε να φορέσει η γυναίκα του Δηιάνειρα… Την πυρά για να καεί ο Ηρακλής άναψε ο Φιλοκτήτης, στον οποίον χάρισε το τόξο και τα βέλη του για να τον ευχαριστήσει. Ο Δίας τύλιξε τον Ηρακλή στα σύννεφα και τον ανέβασε στον Όλυμπο.

Αφήστε μια απάντηση